opdrachtgever: Fam. Brandsma

architect: KP.L architect

lokatie: Stedum

jaar: 2010

status: gerealiseerd

oppervlakte: 173 m²

[ezcol_1half]

De voormalige koeienslachterij in Stedum stond er al een aantal jaren verlaten bij. De huidige eigenaar zag echter de kwaliteiten van het gebouw en besloot onder begeleiding van KP.L architect deze slachterij om te bouwen tot een woonhuis. Het INDUSTRIËLE PAND kenmerkt zich door een hoog volume met rondom bovenlichten waar de slacht plaatsvond, en een laag volume waarin de nevenfuncties ondergebracht waren.

KP.L architect heeft geholpen bij alle stappen op weg naar de realisatie van de woning: ideevorming, het indienen van de omgevingsvergunning en het maken van de bouwkundige tekeningen. Bij de begeleiding is het ontwerp van de opdrachtgever gecombineerd met de kennis en ervaring van de architect om zo de complexiteit van het BOUWPROCES voor de opdrachtgever behapbaar te houden.

Het pand was niet groot genoeg voor het complete programma van eisen wat in eerste instantie bedacht was door de opdrachtgever. Een aanbouw voor een slaap- en badkamer was daarom noodzakelijk. Deze aanbouw is uitgevoerd in HOUTSKELETBOUW met een gevel van verticale houten delen. Door deze gevel door te zetten rond de bestaande bouw is de aanbouw niet meer van het originele pand te onderscheiden. Naast dat de houten gevel er voor zorgt dat het gebouw één geheel lijkt, heeft de gevel ook een isolerende functie.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

In het hoge volume is de woonkamer gesitueerd. Het dak van dit volume, dat ogenschijnlijk alleen door het glas van het bovenlicht wordt gedragen, lijkt te zweven boven de houten gevel. Het daglicht wat door de bovenlichten naar binnen stroomt, zorgt aan de binnenkant voor een lichte, luchtige ruimte. Om dat te versterken zijn de openslaande deuren in de voormalige slachtruimte vervangen door één groot glasvlak met vrij uitzicht op de tegenoverliggende vaart.

Elke opdrachtgever heeft allerlei ideeën als het om het realiseren van een woning gaat. Het is echter van belang om ook de daadwerkelijke mogelijkheden in kaart te brengen om tot zowel esthetisch verantwoorde en haalbare plannen te kunnen komen. BEGELEIDING vanuit een architect kan daarin van grote betekenis zijn.
Bij deze opdracht werd dit zeer goed duidelijk. De opdrachtgever wilde graag zelfstandig ontwerpen, maar beschikte niet over alle noodzakelijke kennis. KP.L architect heeft in deze opdracht de benodigde vakkennis ingebracht en het zo voor de opdrachtgever mogelijk gemaakt om diens droomwoning te realiseren.

[/ezcol_1half_end]