opdrachtgever: Wereldwinkel Groningen, Wassenaar, Oegstgeest, Scheveningen, Mijdrecht, Sassenheim en Katwijk aan de Rijn

architect: KP.L architect

lokatie: Wereldwinkels Nederland

jaar: 2013-heden

status: gerealiseerd

oppervlakte: 62 m²

Nieuwsbrief wereldwinkel 8 mei 2013

[ezcol_1half]

Wereldwinkels zijn gevestigd in vele dorpen en steden en verkopen vooral fair-trade producten, met als doel aandacht te vragen voor het belang van EERLIJKE HANDEL en de eerlijke handel in niet-westerse landen te bevorderen. Door producten in een Wereldwinkel te kopen weet de consument zich verzekerd van het feit dat de arbeiders voor dat product een eerlijke prijs hebben ontvangen.

De Wereldwinkel in Groningen was toe aan een nieuwe inrichting. Hierbij was van belang dat de ‘formule’ ook te gebruiken zou zijn voor meerdere Wereldwinkels. Als maatschappelijk betrokken ondernemer vond KP.L architect het een voorrecht om voor de Wereldwinkel een vernieuwde inrichting te ontwerpen.

De producten van de winkel zijn leidend ten opzichte van de vormgeving van de winkel. KP. L architect heeft daarom ook voor een natuurlijke en NEUTRALE UITSTRALING gekozen van de inrichting waarbij het product duidelijk geaccentueerd wordt. Dit is doorgezet in de vormgeving van de ‘foodwand’. Een kastenwand bestemd voor het tonen van eetbare producten die zich manifesteert als achterwand van de winkelruimte. Door de rest van de stellingen en tafels van hetzelfde materiaal te voorzien wordt er eenheid in de winkel gecreëerd. De Wereldwinkel werkt vaak met thema’s die elk hun eigen karakter hebben. Om dit te faciliteren zijn er een aantal ‘eilanden’ ontworpen. Een ‘eiland’ bestaat uit één of meerdere verrijdbare langwerpige tafels die, door ze te combineren, een schakeling kan worden van rechthoekige, langwerpige of lintvormige eilanden.  Door deze DYNAMIEK in de winkel wordt de consument bij elk bezoek geprikkeld om een andere route te nemen zodat ze op deze wijze meer producten kunnen ontdekken.

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

Niet één van de Wereldwinkels is gevestigd in een zelfde soort pand. Daarom wordt er per pand gekeken hoe de formule het beste toegepast kan worden. Zo wordt, ten behoeve van de inrichting, de kwaliteit van elk pand optimaal benut.

In samenwerking met interieurbouwer B. de Rouw uit Rodewolde is de Wereldwinkel Groningen voorzien van een nieuw INTERIEUR. Hierbij is door efficiënt en budgetvriendelijk te werken bijgedragen aan het duurzaamheidsprincipe van de Wereldwinkels. Sinds 2013 hebben we verschillende wereldwinkels voorzien van een nieuw interieur.

[/ezcol_1half_end]