architect: KP.L architect

lokatie: Overweg Sneek

jaar: 2010-2011

status: gerealiseerd

oppervlakte: 20 m²

De opdrachtgever was al lange tijd in bezit van twee geschakelde ARBEIDERSWONINGEN maar had deze slechts op de begane grond samengevoegd. In eerste instantie werd een bouwkundig bureau ingehuurd door de opdrachtgever, maar dat was niet in staat om het ontwerp naar de volle tevredenheid van de opdrachtgever vorm te geven. Hierdoor heeft de opdrachtgever ervoor gekozen om met een architect, KP.L architect, deze uitdaging aan te gaan.

Het grote verschil bij deze opdracht tussen het bouwkundige bureau en wij als architect is dat wij verder hebben gekeken dan alleen de vraagstelling van de opdrachtgever. We hebben ons bijvoorbeeld niet alleen gefocust op het ontwerp van de aanbouw, maar de aanbouw onderdeel uit laten maken van het gehele gebouw. Door studie, en geen voor de hand liggende vierkante aanbouw te ontwerpen, konden wij de dakhelling met de achterliggende aanbouw gelijk trekken. Op deze manier waren er geen moeilijke bouwkundige aansluitingen nodig. Om toch de bruikbare ruimte te vergroten is een kajuit geplaatst, die ten opzichte van de dakhelling een tegengestelde beweging maakt.

Een ander verschil is dat we de relaties tussen de ruimten onderzocht hebben. Zo konden we, behalve in de vormgeving, ook van de woning één geheel maken door een LOGISCHE INDELING van de ruimten. Hierbij hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kwaliteiten van het gebouw zelf. Zo werd één van de voordeuren van de woningen niet gebruikt. Door de ruimte indeling aan te passen en deze als ‘achterdeur’ te gebruiken heeft hij zijn functie kunnen behouden en was het niet nodig om in de aanbouw een extra deur te plaatsen. Omdat de woningen rug-aan-rug liggen, kreeg de badkamer geen licht vanuit een gevelopening. Het bestaande plafond is er daarom uitgehaald, de authentieke vakwerkconstructie is zichtbaar gemaakt en gehouden, en voor het daglicht zijn twee grote dakramen geplaatst.

Door middel van ons ontwerp hebben wij de opdrachtgever kunnen overtuigen van de MEERWAARDE van een architect. Dit is gelukt met behoud van het opgestelde budget dat was vastgesteld door het bouwkundig bureau. Behalve een tevreden opdrachtgever hebben wij van de welstandscommissie een compliment ontvangen voor de vormgeving van het geheel, en specifiek de in de originele staat herstelde dakkapel.