opdrachtgever: Architectuurcentrum Twente AtC

architect: KP.L architect

lokatie: Enschede

jaar: 2015

status: Prijsvraag

Into the fo(rest)

Een compacte woning die qua vormgeving opgaat in het bos, de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aantast en optimale beleving van de omringende natuur garandeert voor diens bewoner: dat zijn de uitgangspunten van Into the forest.

Het hectische leven van alledag wordt meteen vergeten wanneer men vanuit een gemeenschappelijke ruimte, begroeid met bomen, via een bospad de woning bereikt.

De woning is efficiënt doch ruimtelijk ontworpen. Aan de noordzijde is de woning gesloten en deze opent zich naar de zuid-westzijde. Dit versterkt het gevoel van privacy. Vanuit de verblijfsruimten heeft men vrij zicht naar het bos.

Om de vrijstaande uitstraling van de woning te versterken worden duurzame en lichte bouwmaterialen toegepast. De hoofddraagconstructie bestaat uit een stalen frame waartussen houten houtskeletbouw en isolatie wordt verwerkt.

De gevel van de woning bestaat uit verticale planken, zwart geïmpregneerd, waarbij de naden zijn afgedekt met een lat. Het dak bestaat uit golfplaten waarbij de zonnepanelen worden geïntegreerd. De entree en dakranden worden uitgevoerd in zink.

De ruimten op de begane grond en verdiepingen zijn om een kern gesitueerd die bestaat uit de trap, toiletten, techniekruimte en keuken. Dit zorgt voor een efficiënt ruimtegebruik.

Het is mogelijk de woning in ideale omstandigheden te prefabriceren waardoor de bouwtijd op locatie tot een minimum wordt beperkt. De woning wordt zeer energiezuinig, ‘gasloos’, gebouwd, door gebruik te maken van zonne-energie en hoogwaardige isolatiemethoden.