opdrachtgever: Dutchboxx Golfkarton

architect: KP.L architect in samenwerking met.05 architectuur

lokatie: Heerenveen

jaar: 2012

status: gerealiseerd

oppervlakte: 4400 m²

Bouwnieuws Dijktra Draisma Dutchboxx

Dutchboxx, een producent van golfkartonproducten en verpakkingen had de wens om een nieuw bedrijfspand te realiseren. De belangrijkste reden hiervoor was dat Dutchboxx in een verouderd huurpand gehuisvest was. Het was van groot belang om te kunnen blijven voldoen aan de LOGISTIEKE EISEN van het heden en de toekomst.

Door Dutchboxx is Buro Dijkstra Bouwmanagement aangesteld als projectleider. Dit bureau heeft een bouwteam samengesteld waar na een STRENGE SELECTIE door Dutchboxx, KP.L + 05 architecten deel van uitmaakte. De verantwoordelijkheid van de architect was het ontwerpen van een nieuw bedrijfspand wat zou voldoen aan het programma van eisen van de opdrachtgever. Een belangrijke eis was het snel doorlopen van het gehele bouwproces vanwege de opzegging van het huurpand. Omdat de locatie van het bedrijfspand op het IBF in Heerenveen gelijk aan de snelweg staat stelde de gemeente hoge eisen aan de esthetiek van het te bouwen pand.

KP.L + 05 architecten heeft de inspiratie van het ontwerp uit de “DOZENTHEMATIEK” gehaald. Het ontwerp bestaat uit drie in elkaar geschoven dozen die elk hun eigen uitstraling hebben, zowel in programma als in materiaalkeuze. De grootste doos bevat het productieproces en is vormgegeven als een eenvoudige langwerpige donkergrijze doos waarbij de gevel bestaat uit sandwichpanelen. De tweede doos, waar de kantoorfunctie in is geplaatst, is voor een deel in de grootste doos geschoven zodat er een overstek ontstaat boven de laaddocks. Door het naar binnen omvouwen van de lichtgrijze aluminium cassettegevel worden insneden gecreĆ«erd voor de daglichttoetreding van de werkplekken. De derde doos, waarbij de gevelbekleding bestaat uit Corten staalcassettes, dient als hoofdentree en zorgt voor de verbinding tussen de productiehal en het kantoor. Om de functie als productiebedrijf te benadrukken zijn de laaddocks prominent aan de voorzijde van het gebouw geplaatst.

Goed met elkaar samenwerken om in een korte tijd een uitstekende prestatie neer te zetten was van groot belang bij deze opdracht. Mede dankzij het formeren van een BOUWTEAM, een strakke planning en de inspiratie van KP.L + 05 architecten, werd een mooi en functioneel gebouw opgeleverd waar de opdrachtgever uitermate tevreden mee is.