architect: KP.L architect

lokatie: Emmeloord

jaar: 2011

status: gerealiseerd

oppervlakte: 1200m3 en 357 m²

Het landschap van de Noord-Oostpolder kenmerkt zich door de vele naoorlogse boerderij-woningen met bijbehorende montagebouwschuren. Het beeld van deze woningen en de erven waarop deze geplaatst zijn, is uniform. Het aanzien van het BOEREN ERF wordt voor een groot deel bepaald door de schuren. Veel van deze woningen voldoen niet meer aan de huidige maatstaven van comfort en energieverbruik. Bij deze opdracht was dat niet anders.

Het eerste ontwerp van het woonhuis, gemaakt door een andere architect, werd zowel door de welstandscommissie als de opdrachtgever AFGEKEURD. De welstandscommissie vond het ontwerp te uitgesproken voor een agrarische setting. De opdrachtgever vond het naar zijn mening te modern in vormgeving. De opdrachtgever was hierdoor zijn vertrouwen in een architect verloren. Door het gesprek met de opdrachtgever aan te gaan en goed naar zijn wensen te luisteren heeft KP.L architect een programma van eisen opgesteld. In overleg met de opdrachtgever is besloten om de oude woning te slopen en op dezelfde plek nieuwbouw te realiseren. Aan de hand van het programma van eisen en de studie naar het ‘boerenerf’ in de Noord-Oostpolder is het schetsontwerp gemaakt. Deze is zowel door de opdrachtgever als de welstandscommissie goed ontvangen, waardoor het VERTROUWEN van de opdrachtgever teruggewonnen werd.

Het ontwerp bestaat uit een woning met bijgebouw. De nokrichting is ten opzichte van de bestaande woning een kwartslag gedraaid waardoor er een evenwichtig beeld in de bebouwing op het erf ontstaat. Door de woning en het bijgebouw onder dezelfde zadelkap te plaatsen ontstond er een complementerend beeld, waarbij er een duidelijke hiƫrarchie zit tussen woning en bijgebouw. Het ontwerp en de detaillering kenmerkt zich verder door dezelfde soberheid die ook aanwezig was in de oude naoorlogse boerderijwoningen.

Door de architect en de opdrachtgever als GELIJKWAARDIGE PARTNERS in het ontwerpproces te beschouwen is de woning een gezamenlijke creatie geworden. Deze creatie bevat zowel de passie voor ruimtelijke vormgeving van de architect als het ideaalbeeld van leefomgeving van de opdrachtgever. KP.L architect heeft met dit ‘gewone’ ontwerp een gebouw neergezet wat niet opvalt in diens omgeving als nieuwbouw, voldoet aan de huidige eisen en de trots is van de opdrachtgever.